Çocuk Gelişimi Programı
Genel Bilgiler
Çocuk Gelişimi programının amacı, 0-18 yaş arasındaki normal gelişim gösteren, özel eğitim gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suçlu çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal) destekleyici teorik ve uygulamalı eğitim programları ile, çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimcisi yetiştirmektir.
Çocuk gelişimi ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen (fiziksel, psikomotor, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal), plan yapan, uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri yapan, çocukları tanıma teknikler ini uygulayan bir alandır .
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları işler: Çocuk Gelişimi programından mezun olanlar; kreş ve gündüz bakım evlerinde, anaokullarında, çocuk esirgeme kurumlarında, hastanelerin oyun odalarında, otellerin çocuk kulüplerinde, özel rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca programdan mezun olan öğrenciler kreş ve anaokulu açarak işyeri sahibi olabilmektedir. Eğitimlerini 4 yıllık lisans programına tamamlayan öğrenciler, Sağlık Bakanlığına bağlı olan hastanelerde, özel eğitim kurumları, rehberlik araştırma merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı Çocuk Esirgeme Kurumları, sevgi evleri, çocuk ve gençlik merkezlerinde çocuk gelişimi uzmanı olarak çalışabilmektedirler. Pedagojik formasyon alan mezunlar, KPSS sınavında istenen puanı aldıklarında Çocuk Gelişimi Öğretmeni veya Okul Öncesi Öğretmeni olarak atanabilmekte, özel kurumlarda ise öğretmenlik yapabilmektedirler.
Tarihçe: Program, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 01.10.2014 tarihli toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, açılması uygun görülmüştür. Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü 2018/2019 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır. Öğrencilerimizin dersleri Yüksekokulumuz dersliklerinin yanında Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Anaokullarında uygulamalı olarak yapılmaktadırlar.
Lisans Programları:
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Okul Öncesi Öğretmenliği
Akademik Personel
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Öğrencilere, asıl bölümlerinin yanı sıra ilgi duydukları başka bir bölümde de lisans derecesi alma imkanı tanır. Bu programda, öğrenciler iki farklı bölümün derslerini tamamlayarak her iki alanda da diploma sahibi olabilirler.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümü dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Yandal programını tamamlayan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız.
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Özel kreş ve ana okullarında idareci, öğretmen ve öğretmen yardımcısı, Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde idareci, öğretmen ve öğretmen yardımcısı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokulu ve İlköğretimlere bağlı ana sınıflarında usta öğretici, Özel araştırma ve danışmanlık şirketlerinde ana-baba eğitimcisi, Ana Çocuk Sağlığı Merkezlerinde, Yataklı Tedavi Veren Kurumlarda ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumlarında bakıcı anne, Çocuk yayınları ve oyuncakları sektörlerinde tasarımcı, Çalışan anne – babaların çocuklarına çocuk bakım elemanı, olarak çalışabilmektedir.
Mezunlar ayrıca “Meslek Yüksekokulu Mezunları ve Açık öğretim Ön lisans Mezunlarının Lisans Programına Geçiş Yönetmeliğinden yararlanılarak alanlarında kontenjan açıldığı takdirde dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına kayıt hakkı kazanabilir.
Ön Lisans
eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar Dikey Geçiş Sınavından yeterli
puana sahip olmaları koşuluyla üniversitelerin “Okul Öncesi Eğitim
Öğretmenliği” ve "Çocuk Gelişimi Eğitimi " lisans programlarına
dikey geçiş yapabilmektedirler.
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr